Autorijden met epilepsie.
Wat zijn de regels?

Heeft u al een rijbewijs en heeft u een epileptische aanval gehad? Na één of meerdere aanvallen mag u een bepaalde periode niet rijden. Dit is afhankelijk van het soort aanval en de datum waarop de laatste aanval heeft plaatsgevonden. In de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 staan onder andere alle regels over autorijden, rijden met een motor, trekker en vrachtwagen of bus (groot rijbewijs) na een epileptische aanval.

Het is het best om de procedure bij het CBR te starten na de wettelijke periode dat u niet mag autorijden. Na een eerste epileptische aanval mag u een half jaar niet rijden. Als u meerdere epileptische aanvallen heeft gehad, moet u eerst een jaar aanvalsvrij zijn voordat u weer mag rijden. U bent niet verplicht om de aanvallen te melden bij het CBR, maar let op, want in de meeste gevallen bent u dan niet verzekerd bij een ongeluk.

Hoe zit het met mijn verzekering?

Wanneer u de aanvallen niet hebt gemeld bij het CBR dan bent u in de meeste gevallen niet verzekerd bij een ongeluk. Wanneer u van het CBR het besluit heeft ontvangen dat u mag rijden, verzekeren de meeste verzekeraars u wel. Na een epileptische aanval of meerdere aanvallen kunt u het best contact opnemen met uw verzekeraar en behandelend arts over uw situatie.

De procedure bij het CBR in het kort

Uw proces bij het CBR start wanneer u de Gezondheidsverklaring invult bij het CBR. Daarna zal u één of meerdere verwijzingen ontvangen van het CBR. Voor uw epilepsie ontvangt u een verwijzing naar een onafhankelijke neuroloog voor een onderzoek. Het CBR beoordeelt na dit onderzoek of u nog veilig kunt rijden en hoe lang uw rijbewijs geldig zal zijn.

Na een aanval uw rijbewijs opsturen naar het CBR?

Nee, u hoeft uw rijbewijs niet op te sturen naar het CBR. De termijn dat u niet mag rijden na één of meerdere aanvallen is wettelijk vastgelegd in de REG2000. U dient zich te houden aan de termijnen in deze wet. Wanneer uw periode van rij ongeschiktheid voorbij is, vult u een Gezondheidsverklaring in bij het CBR.

Moet ik mijn epileptische aanval(len) meteen bij het CBR melden?

Nee, u dient zich te houden aan de wettelijke periode dat u geen aanval mag hebben. Daarna meldt u de laatste aanval op de Gezondheidsverklaring.

Voor uw vragen over het gebruik van anti-epileptica medicatie tijdens het rijden kunt u terecht bij uw behandelend arts of u kunt kijken op rijveiligmetmedicijnen.nl. Wanneer u de verwijzing heeft ontvangen van het CBR kunt u bij ons een afspraak plannen bij de onafhankelijke neuroloog.

OPENINGSTIJDEN

Maandag 9.00 – 17.00
Dinsdag 9.00 – 17.00
Woensdag 9.00 – 17.00
Donderdag 9.00 – 17.00
Vrijdag 9.00 – 17.00

U kunt bij ons ook online uw afspraak plannen.
Wanneer het niet lukt uw afspraak online in te plannen, dan kunt u ons altijd bellen op 020 – 261 25 60.

MAAK NU ONLINE UW AFSPRAAK