Wanneer u een medische keuring ondergaat in het kader van de rijgeschiktheid, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van uw rechten. Het inzage-, correctie- en blokkeringsrecht speelt hierbij een belangrijke rol. Maar wat houden deze rechten precies in en hoe worden ze toegepast? In deze blog leggen we het helder voor u uit.

Wat is het inzage-, correctie- en blokkeringsrecht?
Het inzage-, correctie- en blokkeringsrecht geeft u als keurling de mogelijkheid om:

  • Inzage te krijgen in het keuringsrapport dat door de medisch specialist is opgesteld.
  • Correcties voor te stellen als u vindt dat bepaalde feitelijke gegevens niet kloppen, bijvoorbeeld geboortedatum of postcode.
  • De verzending van het rapport naar het CBR te blokkeren als u het niet eens bent met de inhoud.

Deze rechten gelden voor keuringen die worden uitgevoerd in het kader van de Mededelingenprocedure en de Gezondheidsverklaringsprocedure van het CBR.

De medisch specialist zal u informeren
Wij zullen u informeren over deze rechten. Tevens zal in het keuringsrapport worden vermeld dat deze informatie is verstrekt.

In de Beleidsregel aanwijzing keurend medisch specialisten van het CBR (te vinden in de Staatscourant onder nummer 2018/68302) is vastgelegd hoe dit recht toegepast moet worden. MKiN bespreekt de rechten met u en vraagt na afloop van de keuring of u het rapport of verslag wil inzien.

Afzien van rechten
Kiest u ervoor om geen gebruik te maken van het inzage-, correctie- en blokkeringsrecht? Dan wordt vastgelegd in het rapport.

Wilt u alleen de uitslag vernemen, maar verder geen gebruik maken van uw rechten? Ook dat kan. U ontvangt altijd het rapport of verslag van ons.

Gebruik maken van uw rechten
Kiest u ervoor om als eerste inzage te krijgen in het keuringsrapport? Dan krijgt u een melding waarin staat hoe u gebruik kunt maken van het correctie- en blokkeringsrecht. De medisch specialist biedt hierbij:

  • Een inzagemoment waarin u het rapport kunt inzien;
  • De mogelijkheid om correcties voor te stellen als er volgens uw fouten in het rapport staan;
  • De optie om de verzending van het rapport naar het CBR te blokkeren.

U hebt tien dagen de tijd om aan te geven of u gebruik wilt maken van deze rechten. Als u correcties voorstelt, zal de specialist een korte schriftelijke reactie geven en eventueel het rapport aanpassen. Bij een gewijzigd advies door uw correcties, wordt opnieuw gevraagd of u het rapport naar het CBR wilt laten versturen of wilt blokkeren. LET OP: U krijgt na het blokkeren van het rapport in de Mededelingenprocedure of de Gezondheidsverklaringsprocedure gedurende één jaar na de datum van de keuring of het onderzoek geen verklaring van geschiktheid in het rijbewijzenregister geregistreerd (artikel 97, vierde lid, Reglement rijbewijzen).

Wat gebeurt er bij wijzigingen?
Mocht er na het eerste rapport nieuwe informatie worden toegevoegd of een wijziging plaatsvinden door een vraag van de medisch adviseur van het CBR, dan krijgt u opnieuw de mogelijkheid om van uw inzage-, correctie- en blokkeringsrecht gebruik te maken. Ook hier geldt dat u afstand van deze rechten doet door aan MKiN dat te schriftelijk kenbaar te maken.

De rol van het CBR
Het rapport van de medisch specialist bevat de bevindingen van het onderzoek, aangevuld met opgevraagde informatie en een advies. Het is aan de medisch adviseur van het CBR om te beslissen of het advies wordt overgenomen. Hierbij kan worden afgeweken van het advies van de specialist, bijvoorbeeld wanneer de Regeling eisen geschiktheid 2000 een ander besluit voorschrijft of er andere relevante keuringsrapporten beschikbaar zijn.

De medisch specialist wordt gevraagd om duidelijk te motiveren op basis van welke bevindingen of regelgeving het advies is gegeven. Het uiteindelijke besluit ligt echter altijd bij het CBR.

Conclusie
U hebt dus recht om uw rapport of verslag in te zien, te corrigeren en eventueel te blokkeren. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over deze rechten en bespreek ze indien nodig met de medisch specialist.

Heft u nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met MKiN of het CBR. Zo weet u zeker dat u optimaal gebruik maakt van uw rechten!