Bent u (bijna) 75 plus en moet u uw rijbewijs verlengen?

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Dan beoordeelt het CBR opnieuw of u gezond genoeg bent om te rijden wanneer u uw rijbewijs moet verlengen. Onze artsen beoordelen uw gezondheid. Deze medische rijbewijskeuring is verplicht. Lees hier ons handige stappenplan.

Maak Online een Afspraak of Bel met 020 – 261 25 60 .

Stap 1.

Maak een afspraak voor Medische keuring

Maak ONLINE een afspraak of via 020 – 261 25 60. U kunt zelf kiezen wanneer gekeurd wilt worden. De rijbewijskeuring rekent u gemakkelijk af via Online Bankieren. Na het maken van de afspraak ontvangt u een bevestigingsmail met alle informatie.

Stap 2.

Aanvragen Gezondheidsverklaring

Ga naar mijn.CBR.nl en koop een gezondheidsverklaring. U ontvangt deze binnen 1 week in uw mijn.CBR.nl mailbox. Vul deze verklaring in en stuur deze digitaal terug naar het CBR via mijn.CBR.nl.

Stap 3.

Ontvangen Verwijsbrief & ZD-code van CBR

Van het CBR ontvangt u:

 1. Een Brief met Verwijzing naar een Keurend Arts
 2. Een Keuringsverslag met een ZD-code
 3. Eventueel andere formulieren

Geef de ZD code door aan ons en neem de brief mee naar de afspraak.

Bezoek
aan Arts

Beoordeling
door CBR

Veelgestelde vragen

De 75+ keuring wordt uitgevoerd om na te gaan of u verantwoord en veilig kunt autorijden. Daarom is het verplicht om iedere 5 jaar een medische keuring te ondergaan.

Verloopt de geldigheid van uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Dan moet u een medische keuring ondergaan voordat uw rijbewijs verlengd kan worden.

Wij raden aan om minimaal 5 tot 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs de keuringsprocedure te starten. De responstijd van het CBR kan langer zijn wegens grote drukte. Wanneer u de Verklaring van Geschiktheid ontvangt, is deze 1 jaar geldig.

 1. Vraag bij uw apotheek een actueel medicatie overzicht op (ook als u geen medicatie gebruikt, dan een blanco lijst met alleen uw naam) en neem deze mee naar de keuring.
 2. Draagt u een bril? Neem uw bril mee naar de keuring. Draagt u lenzen? Neem het recept van opticien mee waarop de sterkte vermeld staat.

TIP: bent u in het afgelopen jaar niet op controle geweest bij een opticien? Bezoek voor de keuringsafspraak de opticien voor een controle, dit om een herkeuring te voorkomen

 1. Neem uw rijbewijs mee (indien niet verlopen)
 2. Neem het 75+ keuringsverslag en overige verwijzingen mee naar uw keuringsafspraak

BELANGRIJK: per verwijzing heeft u een unieke ZD-code ontvangen, zonder deze code kan de arts het keuringsverslag niet online bij CBR indienen

 1. Samen met de arts bespreekt u de vragen op het keuringsverslag
 2. De arts voert een lichamelijk onderzoek uit ter controle van motoriek en functie van armen, benen en rug
 3. Arts test uw geestelijke gesteldheid aan de hand van de OPS score: Oriëntatie en geheugen, Praktische vaardigheden, en Sociaal en persoonlijk functioneren
 4. Uw gezichtsvermogen wordt gemeten
 5. Uw bloeddruk wordt gemeten
 6. Middels een vingerprik wordt glucose in uw bloed gemeten
 7. De arts vult het keuringsverslag in middels de ZD-code die u van het CBR heeft ontvangen (staat vermeld op de verwijsbrief en het keuringsverslag). Zodra de arts het verslag heeft ingediend kunt u via Mijn CBR een kopie inzien.
 8. Indien u aanvullende verwijzingen naar keurend arts heeft ontvangen kunnen deze ook behandeld worden.

U ontvangt binnen 4 weken na het indienen van het verslag bericht van het CBR. Indien de aangeleverde informatie voldoende is geweest voor de medisch adviseur van het CBR om een conclusie te stellen zal u direct uw uitslag horen. Indien de medische adviseur van het CBR meer informatie nodig heeft om uw rijgeschiktheid te beoordelen zal u verwezen worden naar een keurend arts of onafhankelijk specialist en/of wordt u uitgenodigd voor een rijtest.

Wordt u verwezen naar een neuroloog, internist en/of cardioloog, maak een keuringsafspraak met een specialist via MKIN 020 -261 25 60.

Rijbewijskeuringen zitten niet in het basispakket en worden dus niet standaard voor iedereen vergoed. U krijgt alleen een vergoeding als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten die de keuring dekt. Meer informatie over een eventuele vergoeding vindt u in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering.

De keuring duurt gemiddeld 15 minuten

Binnen 4 weken na het indienen van het 75+ keuringsverslag ontvangt u bericht of u uw rijbewijs mag verlengen of dat de medisch adviseur nog aanvullende informatie nodig heeft om uw rijgeschiktheid te beoordelen.

Neem gerust contact op met MKIN: 020 – 261 25 60, of via www.mkin.nl

Aandachtig.

Wij begrijpen uw situatie.

Deskundig.

Wij geven u een eenduidig advies.

Oplossingsgericht.

Wij helpen u met het CBR proces.